De stem van de Brabantse ondernemer in politiek Den Haag

De stem van de Brabantse ondernemer in politiek Den Haag

De stem van de Brabantse ondernemer in politiek Den Haag

Verkeerde SBI-code dus geen TVL? ONL gaat voor je aan de slag!

Ondernemers kunnen vanaf vandaag, 30 juni 2020, de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen. Hoewel Brabant Onderneemt blij is met een regeling waarbij bedrijven worden ondersteund in het bekostigen van de vaste lasten, zit het Brabant Onderneemt flink dwars dat de overheid met enige willekeur beslist welke ondernemer wel en welke ondernemer niet in aanmerking komt voor deze tegemoetkoming. Dat valt door de coronacrisis getroffen ondernemers simpelweg niet uit te leggen. 

Geen TOGS, geen TVL
In de uitwerking van de TVL-regeling lezen we dat de doelgroep hetzelfde is als bij de TOGS: ondernemers die voor de TOGS-regeling in aanmerking kwamen, kunnen ook gebruik maken van de TVL. Tienduizenden bedrijven vallen echter nog steeds buiten de boot voor de TOGS door het willekeurige SBI-systeem. Hun activiteit komt niet overeen met een van de vastgestelde SBI-codes, maar deze ondernemers worden wel rechtstreeks hard geraakt door de coronacrisis.

‘Overheid, maak niet weer dezelfde fout!’
Recent stuurde ONL nog een ultieme waarschuwing naar staatssecretaris Mona Keijzer in de vorm van een open brief met de oproep geen gebruik te maken van SBI-codes als aanvraagcriterium voor de TVL. Hans Biesheuvel van ONL: ‘Het willekeurige systeem van SBI-codes heeft bij de TOGS-regeling al voor chaos en onrust gezorgd, dat moet niet nog een keer gebeuren.’

Het onderscheid is niet uit te leggen
Mirjam Bink voegt daaraan toe: ‘Het valt aan ondernemers niet meer uit te leggen waarom de een wel en de ander niet in aanmerking komt voor de maatregelen. Een onderneming die net zo hard geraakt wordt in omzetverlies, maar niet de juiste code heeft als zijn of haar buurman kan geen gebruik maken van de regeling. Dit leidt onherroepelijk tot een ongelijk speelveld, bijvoorbeeld wanneer een uitzendbureau voor werving en selectie met de SBI-code voor uitzendwerk wel in aanmerking komt voor de TVL, maar een gewoon werving- en selectiebureau niet.’

SBI is geen toevoegde waarde
ONL vindt het erg jammer dat de staatssecretaris vasthoudt aan de lijst met SBI-codes. Voor de nieuwe steunmaatregel worden voorwaarden gesteld aan de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving. Wij zien dan ook niet de toegevoegde waarde van het toepassen van de SBI-code, behalve dat het leidt tot onrust, teleurstelling en frustratie onder ondernemers.

Brabant Onderneemt gaat samen met ONL voor je aan de slag!
Ben jij ook de dupe van de SBI-aanpak? Aan al deze ondernemers doet Brabant Onderneemt in Brabant de oproep: mail ons. Dit kan via secretariaat@brabantonderneemt.nl . Ook ondernemers die eerder een verzoek hebben ingediend bij de RVO om alsnog voor de TOGS-regeling in aanmerking te komen kunnen ons mailen, want een reactie van de RVO blijft helaas vaak uit.

Eerder heeft ONL verscheidende SBI-codes van de ontbrekende bedrijven gebundeld en overhandigd aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, waarna deze SBI-codes aan de lijst zijn toegevoegd. ONL gaat ook dit keer weer voor je aan de slag.

Steun MKB-Brabant en Stichting Brabant Onderneemt juist nu!
Met je deelname aan Brabant Onderneemt of MKB-Brabant ondersteun je ook het werk van ONL. ONL is de link en lobby van stichting Brabant Onderneemt naar politiek Den Haag. Zodat de stem van de Brabantse ondernemer nog beter doorklinkt in politiek Den Haag. Dagelijks spreekt en inspireert Hans Biesheuvel kamerleden, ambtenaren en kabinetsleden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief