‘Gelijk speelveld voor bedrijven nodig bij IMVO’

‘Gelijk speelveld voor bedrijven nodig bij IMVO’

‘Gelijk speelveld voor bedrijven nodig bij IMVO’

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met het initiatief van de Europese Commissie om te komen tot gelijke Europese vereisten op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO). Dat schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat hierbij om de ‘due dilligence’ in de leveranciersketen: onderzoek naar mogelijke business partners.

Concurrentie

Gelijke Europese vereisten zijn volgens MKB-Nederland en VNO-NCW nodig om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven in diverse landen met andere typen en potentieel tegenstrijdige IMVO-wetgeving te maken krijgen. Daarnaast kunnen Nederlandse bedrijven, die koplopers zijn op IMVO-gebied, worden geconfronteerd met concurrentie uit landen waar lagere IMVO-normen gelden.

Bredere toepassing

Het Europees initiatief draagt volgens de ondernemersorganisaties ook bij aan een bredere toepassing van de Guiding Principles voor Mensenrechten en Bedrijfsleven van de Verenigde Naties, en van de Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). ‘Het Nederlandse bedrijfsleven heeft aan de wieg gestaan van deze hoekstenen van het IMVO-beleid.’

Nu doorpakken

MKB-Nederland en VNO-NCW stellen dat minister Kaag van Buitenlandse Handel een compliment verdient voor haar inzet in Europa op het vlak van IMVO. ‘Maar nu doorpakken om een gelijk speelveld voor bedrijven te creëren.’ Voorkomen moet worden dat Nederland zelf versnippering van nationale initiatieven binnen Europa in de hand werkt. Daarnaast kan de Nederlandse aanpak via convenanten meer Europese navolging krijgen.

Bron: VNO-NCW

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief