Kabinet zet stappen om economische gevolgen COVID-19 te beteugelen.

Kabinet zet stappen om economische gevolgen COVID-19 te beteugelen.

Kabinet zet stappen om economische gevolgen COVID-19 te beteugelen.

Zojuist komt het kabinet met maatregelen naar buiten om de economische gevolgen van het coronavirus te beteugelen. ONL-voorzitter Hans Biesheuvel is dan ook voorzichtig optimistisch: “Het is goed dat het kabinet de economische gevolgen van de coronacrisis serieus neemt. Je ziet dat zij de eerste signalen van ondernemersorganisaties, waaronder ONL, serieus neemt. Toch rijst de vraag: Is het genoeg?’

De meest positieve maatregel is dat ondernemers uitstel aan mogen vragen voor het betalen van belasting. Dit proces wordt bij aanvraag al in gang gezet, want de Belastingdienst zal achteraf de aanvragen beoordelen. Zo hoeven ondernemers niet lang te wachten.

Daarnaast wordt het team opgeschaald dat werktijdverkorting op het ministerie van Sociale Zaken afhandelt. Dit is belangrijk zodat werkgevers hun werknemers niet hoeven te ontslaan doordat er minder werk is.

De overheid verhoogt ook de garantiestelling aan banken voor leningen aan bedrijven (BMKB). Hierdoor kunnen bedrijven die nu in financieel zwaar weer zitten, makkelijker een lening krijgen bij de bank. ONL heeft wel haar twijfels over de impact van deze verruiming: eerdere pogingen tot een verruiming lieten niet het gewenste resultaat zien.

ONL signaleert momenteel wel dat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) een aantal elementen bevat die negatief uitpakken voor ondernemers in deze crisis. Zo regelt de WAB dat werkgevers oproepkrachten minimaal vier dagen van tevoren moeten oproepen of afzeggen. Vooral in de zorgsector en de horeca- en evenementenbranche zorgt dit nu voor problemen. Dit baart ONL grote zorgen. Bedrijven kunnen nu niet vier dagen vooruitplannen. Daarom moet deze regeling tijdelijk worden opgeschort.

Biesheuvel: “Het is goed dat het kabinet nu ingrijpt, toch moeten we dit zien als een eerste stap. Liquiditeit is nu prioriteit nummer één voor ondernemers. Kunnen zij hun kostenposten nog wel betalen? Deze vraag wordt onderschat. Hier moet de overheid op focussen door te blijven monitoren en waar nodig acties opschalen om bedrijven door de coronacrisis te helpen. ONL blijft samen met haar partners, zoals stichting 155-Help een bedrijf, hier bovenop zitten.’

Bron: ONL voor ondernemers

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief