Olivier B. Bommel en de kunst van leidinggeven

Olivier B. Bommel en de kunst van leidinggeven

Olivier B. Bommel en de kunst van leidinggeven

Olivier B. Bommel, de overbekende beer van stand, is al 80 jaar een geliefd stripfiguur. Met de verschijning van het boek ’t Wordt tijd dat ik de leiding neemkrijgt Bommel meer gewicht en wordt hij een voorbeeld en spiegel voor managers en leidinggevenden van alle rangen en standen.
Dit lichtvoetige maar eerlijke boek over leiderschap rekent af met het romantische beeld van de leider als held. De beer laat ons de feilbare, menselijke kant van leiderschap zien.
De leider is (g)een held
Bommel heeft de neiging altijd en overal de leiding te willen nemen. Hij deelt onmogelijke opdrachten uit en wil zo op iedere situatie zijn stempel drukken. Hoewel deze neiging ook menselijke leiders niet vreemd is, is het een thema dat in de managementliteratuur nauwelijks aan bod komt. Onterecht, zo meent Rolf Mulder. In ’t Wordt tijd dat ik de leiding neem analyseert hij Bommels leiderschapsstijl en vergelijkt die met de Amerikaanse presidenten Obama, Trump en Biden. Hij stelt zich hierbij de vraag hoe het toch komt dat we zo’n romantisch beeld van onze leiders hebben en waarom we hun vaak onnavolgbare eigenschappen toedichten. Beter is het je eigen tekortkomingen onder ogen te zien en te weten wanneer je een beroep op anderen moet doen. 

Onverschrokken de leiding nemen
In essentie gaat het er bij leiderschap om dat je je doelstellingen realiseert en wel met behulp van de mensen uit je team. Daar is niets heldhaftigs aan, zo stelt Mulder, en het is precies waar Bommel in uitblinkt. Ondanks zijn eigen onkunde, stelt hij voortdurend nieuwe doelen en weet hij die doelen uiteindelijk altijd te halen – maar nooit zonder zijn team. Dit is de definitie van een echte leider, aldus Mulder, en wij mensen kunnen er meer van leren dan je in eerste instantie zou denken. Dit boek is daarom een reis door Bommels leiderschaps-DNA en leert je dat het geen schande maar juist pure winst is als je je eigen incompetenties kunt erkennen. En dat ze allerminst reden zijn om niet de leiding te nemen. Integendeel.

Download het inkijkexemplaar

Wil je dit boek ook thuis of op kantoor lezen? Dan kan je het bestellen bij Boom Uitgevers of maak kans op een exemplaar via Brabant Onderneemt. Sluit je aan dit jaar en maak kans op dit boek.
Over de auteur
Rolf Mulder werkte ruim veertig jaar ervaring als hr-directeur bij verschillende grote ondernemingen. Momenteel is hij werkzaam als directeur-bestuurder van een school. Hij schreef veel boeken over leidinggeven, vaak met een ironische invalshoek.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief