Ondernemen in tijden van corona

Ondernemen in tijden van corona

Ondernemen in tijden van corona

Het coronavirus heeft ons allemaal zwaar in de greep en dreigt de Nederlandse economie in een zware crisis te storten. De Brainportregio zal vanwege het sterk internationale karakter extra getroffen worden. Meer dan ooit is het nodig een ‘beetje op elkaar te letten’ (Mark Rutte) en dat geldt natuurlijk net zo goed voor ondernemers. In dit bericht meer informatie en een oproep om oplossingen, ideeën en vragen met elkaar te delen.

Vinger aan de pols, landelijk én regionaal
MKB-Nederland behartigt de belangen van het midden- en kleinbedrijf in nauwe samenwerking met VNO-NCW. Landelijk voorzitter Jacco Vonhof heeft positief gereageerd op de steunplannen die het kabinet heeft aangekondigd. De werkgeversorganisaties houden landelijk de vinger aan de pols als het gaat om de uitvoerbaarheid en de soepele uitvoering. Door onze aansluiting bij MKB-Nederland kan MKB Eindhoven de lobby in de richting van de rijksoverheid mede versterken. In de regio behartigen wij zelf de belangen van het mkb.

Bekijk de maatregelen van de rijksoverheid

MKB-Nederland, VNO-NCW en de Kamer van Koophandel hebben een gezamenlijk corona-loket ingericht, met alle informatie die voor ondernemers van belang is.

Onze inbreng in regio-overleg Brainport
Onze voorzitter Jan van den Hoff heeft in een regionaal overleg van overheid, onderwijs en bedrijfsleven aangedrongen op een gezamenlijke aanpak van de regionale knelpunten. En op duidelijke en eenduidige informatie voor het bedrijfsleven. “Want het worden hoe dan ook zware tijden voor ondernemers”, zegt Jan. “Er komen nu allerlei maatregelen die op korte termijn soelaas bieden, zoals uitstel van belastingbetaling en makkelijker en sneller geld lenen. Maar we moeten ons wel realiseren dat er in de toekomst een moment komt waarop we moeten terugbetalen. En de steunmaatregelen betalen we uiteindelijk allemaal samen. Het is dus belangrijk dat we de zaken zelf zo goed mogelijk regelen en al onze ondernemerskracht inzetten om de schade zo klein mogelijk te houden.”

Creativiteit komt los: meld ook jouw ideeën

Gelukkig maakt de coronacrisis al veel creativiteit los en komen nieuwe ideeën en oplossingen tot stand. Een paar voorbeelden:

  • Scholen halen onderhoudswerkzaamheden naar voren nu de gebouwen tijdelijk leegstaan. Dat kan een oplossing zijn voor bedrijven die te maken krijgen met annulering van andere opdrachten.
  • Jan van den Hoff: “Er is ook al voor gepleit om bij aanbestedingen meer te kijken naar regionale bedrijven die werk snel kunnen uitvoeren in plaats van tijdrovende internationale aanbestedingen.”
  • Marjolein Bongers van House of Social Media – die voor ons regelmatig LinkedIn- en Instagram-trainingen verzorgt –biedt haar incompanytrainingen als webinar aan.
  • De Eindhovense sportscholen van Essink begonnen een YouTube-kanaal waar de trainers workouts aanbieden.

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Heb jij ook een idee of plan waar anderen iets aan kunnen hebben? Mail naar secretariaat@brabantonderneemt.nl.

Wie weet staat jou initiatief straks bij ons op de website!

Bron: MKB Eindhoven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief