Ondernemersregelingen vanuit het kabinet

Ondernemersregelingen vanuit het kabinet

Het kabinet heeft in recordtijd twee regelingen in elkaar gezet om de economische schade van de corona crisis te beperken. Daarvoor verdienen ze een groot compliment.’ Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een eerste reactie op de vandaag bekend gemaakte regelingen voor zelfstandigen (TOZO) en de eenmalige tegemoetkoming voor getroffen sectoren (TOGS). Samen met de vakbeweging was door de ondernemersorganisaties twee weken geleden aangedrongen op dergelijke maatregelen. Wel zien de organisaties nog enkele aandachtspunten bij de twee nieuwe regelingen.

Niet in aanmerking

Volgens de ondernemersorganisaties helpt de nieuwe eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro (TOGS) om de eerste nood te verlichten voor de kleine ondernemers die dicht moeten van de overheid (horeca, kappers, etc.). Het noodloket neemt de eerste pijn deels weg, maar doet dat helaas nog niet voor iedereen. Zo zijn er diverse sectoren die niet in aanmerking komen, maar met hetzelfde probleem zitten. Ook zijn er veel bedrijven die veel hogere vaste lasten hebben, waardoor het bedrag van 4000 euro waarschijnlijk weinig soelaas biedt. In landen als Denemarken worden bijvoorbeeld ook alle ondernemers gecompenseerd voor hun vaste lasten, indien hun omzet is weggevallen. Tot slot komen veel ondernemers met een bedrijf aan huis niet in aanmerking terwijl ook zij te maken kunnen hebben met vaste lasten.

In samenhang bekijken

De organisaties zijn blij met de vaart die het kabinet heeft gemaakt met het ontwerpen van de TOGS-regeling. ‘Nu hopen dat het geld mensen ook snel bereikt, want de nood is echt hoog.’ MKB-Nederland en VNO-NCW roepen het kabinet verder op te blijven kijken naar de actuele situatie, en de voorwaarden en sectoren waar nodig bij te stellen. ‘Wij blijven graag in gesprek of deze maatregelen soelaas bieden in samenhang met alle andere maatregelen, zoals de NOW en het uitstel van belastingen. Belangrijk is dat door het gehele pakket aan maatregelen bedrijven niet failliet hoeven te gaan en mensen hun baan houden en we de economie zo snel mogelijk uit dit dal trekken.’

Zelfstandigen

Bij de nieuwe regeling voor zelfstandigen (TOZO) is het een goede zaak dat ook zelfstandigen die net gestart waren van de regeling gebruik kunnen maken. ‘Hier hebben we steeds op aangedrongen. Wel hebben we bijvoorbeeld nog zorgen over ondernemers die net over de grens wonen, maar in Nederland actief zijn. Maar overall is het goed dat het kabinet nu deze regeling heeft gemaakt, en de belangrijke groep van zelfstandigen, ook DGA’s en die met personeel, een steun in de rug geeft om door deze moeilijke periode heen te komen.’

Oproep

De ondernemersorganisaties roepen ondernemers op alleen gebruik te maken van de regelingen als deze echt nodig zijn omdat een ondernemer anders door het sociaal minimum zakt.

NOW

Naast de vandaag bekend gemaakte regelingen wordt volgende week meer informatie verwacht over wanneer ondernemers ook de nieuwe regeling voor werktijdverkorting (NOW) kunnen aanvragen. Met name deze regeling is, met een vergoeding tot 90 procent van de loonkosten, een belangrijke drager om veel sectoren overeind te kunnen houden in deze crisis. Eerder is al geregeld dat ondernemers uitstel van belastingen kunnen aanvragen en er garanties zijn van de overheid voor leningen (BMKB).  

Bron: MKB Eindhoven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief