ONL overhandigt ondernemersmanifest ‘Overleven en vernieuwen’ aan Rutte

ONL overhandigt ondernemersmanifest ‘Overleven en vernieuwen’ aan Rutte

ONL overhandigt ondernemersmanifest ‘Overleven en vernieuwen’ aan Rutte

Voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemersorganisatie ONL heeft vandaag het Ondernemersmanifest ‘Overleven en vernieuwen’ aan premier Rutte overhandigd. ONL heeft in dit manifest concrete voorstellen geformuleerd voor het opstarten van de economie. Een routekaart met adviezen aan het kabinet om ondernemend Nederland toekomst- en handelingsperspectief te bieden.

Biesheuvel: ,,Ondernemers moeten nu overleven en vernieuwen. De economische ontwikkelingen als gevolg van het coronavirus vereisen visie, daadkracht, coördinatie en solidariteit. Communicatie vanuit de overheid richting ondernemers was vanaf 21 april onduidelijk. Met dit manifest nodigen wij de overheid uit om krachten te bundelen. Eerst samen de focus op overleven, daarna op vernieuwen.’

Extra kleur in het overheidspalet

In het manifest doet ONL bijna dertig concrete voorstellen voor een intelligente open-up van de economie. In zijn voorwoord stelt ondernemer Arko van Brakel: ,,Het is logisch dat ondernemers bijdragen aan het oplossen van de economische en bedrijfsmatige aspecten van het wicked problem dat het coronavirus in Nederland heeft gecreëerd. Een extra kleur in het palet van onze overheid.”

Focus op wat wél kan

Over één ding is iedereen het eens: de economie komt niet aan de praat door te focussen op wat niet kan. Enkele voorstellen uit het manifest op een rij:

  • Stel een Economic Board Nederland aan waarin nadrukkelijk mkb, ondernemers en familiebedrijven vertegenwoordigd zijn, dat het kabinet adviseert over ondernemersbeleid
  • Verleng en verscherp de steunmaatregelen en maak ze recessiebestendig
  • Pas loon- en omzetbelastingen tijdelijk aan
  • Introduceer omzetafhankelijke zakelijke huurovereenkomsten
  • Houd scherpe focus op de mix van liquiditeit en solvabiliteit
  • Benut menselijk kapitaal slimmer, versoepel de Wet arbeidsmarkt in balans
  • Werk toe naar een nieuw, innovatief sociaal akkoord

Bron: Deondernemer.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief