OOK FESTIVALS IN 2021 IN GEVAAR

OOK FESTIVALS IN 2021 IN GEVAAR

OOK FESTIVALS IN 2021 IN GEVAAR

FESTIVALS 2021

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben verzekeraars de kostendekking tijdens een pandemie uit het pakket gehaald. Evenementenbureaus die dit jaar nog verzekerd zijn, krijgen gelukkig uitbetaald. Maar volgend jaar is dat niet meer zo.

Het Parool schreef vorige week al over de financiële problemen van de sector door de coronacrisis. Met een geschat omzetverlies van 3,5 miljard euro halen veel ondernemers het jaar 2021 misschien niet eens. Organisatoren van festivals en grote evenementen beginnen vaak ruim een jaar van tevoren met plannen. Ze maken dan ook al gelijk kosten. Nu de verzekering wegvalt, wordt het risico te groot om een festival op te zetten.

Te duur om te verzekeren

Tot begin dit jaar zat een dekking tegen pandemieën nog standaard in het pakket, zegt Maarten van Denderen, oprichter van Klap No Risk. Zijn bureau is een van de grote verzekeraars in Nederland voor muziekevenementen.

Hoeveel zijn bedrijf dit jaar moet uitkeren omdat evenementen afgelast zijn, kan Van Denderen nog niet zeggen. Ook verzekeraar NN zegt dat het nog te vroeg is voor een inschatting van de schade.

De reden dat de dekking tegen pandemieën nu uit het pakket is gehaald, is omdat er volgens Van Denderen niet meer tegenop te verzekeren valt. “Als verzekeraar kijk je: hoe groot is het risico, en wil ik dat overnemen tegen een bepaalde premie”, legt hij uit. “Het risico is nu zo groot, dat de premie heel erg hoog wordt. Dan kun je je net zo goed niet verzekeren. Er is geen verzekeraar op de wereld die dit nu nog verzekert.”

Garantiefonds om te overleven

Om te voorkomen dat het festivalseizoen volgend jaar ook in het water valt, moet er volgens Van Denderen een oplossing komen. Zelf stelt hij een garantiefonds voor, waarbij de overheid verzekeraars belooft in te springen voor een deel van de kosten als evenementen volgend jaar door ‘overdraagbare ziekten’ moeten worden afgelast.

Niet voor alle kosten hoeft de overheid garant te staan, denkt Van Denderen. Alleen als een evenement door een besluit van de overheid niet door kan gaan, en alleen voor evenementen vanaf 1000 bezoekers die al sinds 2019 plaatsvinden.

Bovendien zou het garantiefonds alleen geld uit moeten keren als dat nodig is voor Nederlandse belanghebbenden, zoals Nederlandse podiumbouwers, technici en artiesten. “Van deze kosten wordt een vooraf bepaald percentage vergoed, het minimumbedrag om het voortbestaan van de organisaties en hiermee de volledige branche te waarborgen.”

Bron: NOS.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief