Particulier investeren in Start-ups en Scale-ups

Particulier investeren in Start-ups en Scale-ups

Particulier investeren in Start-ups en Scale-ups

Met de komst van De InvesteerdersClub als partner bij Brabant Onderneemt zijn we weer een enthousiast lid rijker. Wat is De InvesteerdersClub en wat doen ze? En wat zijn voor- en nadelen van investeren?  

De InvesteerdersClub is een organisatie die particulieren helpt en begeleidt bij het investeren in bijvoorbeeld start-ups en MKB bedrijven. Ben jij klaar om met je vrije vermogen het avontuur aan te gaan om start-ups en scale-ups te helpen d.m.v. een investering? Met De InvesteerdersClub kan je dit avontuur aangaan met een sterk netwerk en veel enthousiaste particuliere investeerders met dezelfde passie.  

Hoe begin je met investeren in een bedrijf 

De InvesteerdersClub hanteert een financiële toelatingsdrempel van een ton. Deze ton moet wel vrij vermogen zijn, het moet niet zo zijn dat investeerders hiervoor eerst de auto moeten verkopen. De InvesteerdersClub is hier vrij streng in en wil dan ook niet dat haar leden thuis in financiële problemen komen.  

Toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) beveelt 10% van het belegbare vermogen in start-ups of scale-ups te steken. Dit zou betekenen dat alle leden van De InvesteerdersClub miljonair moeten zijn. Dit is niet altijd nodig, maar wordt gezien als richtlijn. De InvesteerdersClub verwacht namelijk ook dat je intellectueel kapitaal meeneemt. Je moet echt iets kunnen toevoegen aan een onderneming, zoals; kennis of een netwerk.  

Het voordeel van De InvesteerdersClub is dat je door het grote en brede netwerk ook gemakkelijk kunt samenwerken met andere investeerders. Ben je in het begin nog niet helemaal zeker van je zaak en wil je niet meteen 10.000 investeren in een start-up dan kan je bijvoorbeeld met 2 of 3 man het geld bij elkaar zetten en op die manier investeren in een start-up. Of je investeert mee met een meer ervaren investeerder.  

Op deze manier leer je het vak beter kennen en zie je wat andere investeerders doen en waar zij op letten zoals o.a. team, groeipotentie, cijfertjes en grafieken.  

Investeren gaat vaak gepaard met tegenslagen, vooral in het begin 

Wanneer je hebt besloten om actief geld te gaan investeren in ondernemingen moet je niet meteen verwachten dat je binnen 1 jaar een enorm rendement gaat behalen. Vaak zit je geld 5 tot 7 jaar ‘vast’ in de onderneming waarin je hebt geïnvesteerd.  

Veel experts raden daarom ook aan om niet al je belegbare vermogen in één bedrijf te stoppen. Verspreid je vrije vermogen over een stuk of 8 tot 10 ondernemingen. Er zijn er namelijk altijd 4 of 5 die het niet gaan halen of tegenvallen, 2 of 3 die het redelijk doen en waar je over een langere periode wat rendement uit kan halen en als je geluk hebt springt er 1 tussenuit waar je een echte klapper gaat maken. Wil je rendement hebben? Zorg er dan voor dat je een brede portofolio hebt.  

Als investeerder moet je ook geduld hebben. Wil je echt actief gaan investeren dan moet je niet verwachten dat je na een maand een gigantisch rendement hebt opgebouwd. Het is ook belangrijk dat je de onderneming gaat leren kennen.  

Het helpt wanneer je de onderneming en haar missie en visie kent en weet wat er met jouw geïnvesteerd vermogen gaat gebeuren. Een actieve investeerder is betrokken, er loopt een goede communicatie tussen de ondernemer en de investeerder, weet wat de plannen en doelen van de onderneming zijn. Daarnaast is een klik met de ondernemer erg belangrijk want je gaat toch een aantal jaren samen werken ook al werk je niet dagelijks in het bedrijf.   

Wanneer je actief betrokken bent bij de onderneming geeft het ook meer voldoening. Je merkt dat er iets door jou verandert binnen de organisatie en dat jouw geld actief voor iets goeds gebruikt wordt, namelijk het helpen groeien van de start-up. Het kan het best omschreven worden als ondernemen zonder er dagelijks bij betrokken te zijn.  

Heb jij interesse om te beginnen met investeren? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Neem dan gerust eens een kijkje op de website van De InvesteerdersClub.  

Let op: je belegbare vermogen kan minder geld waard worden, investeren is niet zonder risico’s! 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief