Brabantse whisky-start-up haalt investering binnen via Findr

Brabantse whisky-start-up haalt investering binnen via Findr

Brabantse whisky-start-up haalt investering binnen via Findr

Bus Whisky, een Brabantse whisky-start-up heeft via investeringsplatform Findr een investering van €500.000 opgehaald bij een aantal business angels. Het bedrijf, opgericht door Dennis Hurkmans en Ezra Leeger, versterkt met het geld onder andere haar werkkapitaalpositie. Bus Whiskey is de eerst gespecialiseerde whiskystokerij van Nederland. Ze bottelden een jaar geleden de eerste fles ‘Single Estate Whisky’ en daarmee verdienden ze meteen een zilveren medaille bij de internationale London Spirits Competition.

Single Estate betekent dat het bedrijf de hele keten van ‘korrel tot borrel’ in eigen hand heeft, op de eigen boerderij. Dat is in de whiskywereld behoorlijk onderscheidend. Bus het whiskylabel wordt bewust niet via winkels verkocht, maar gaat direct naar de consument. De extra marge die het overslaan van handelaren, retailers en distributeurs oplevert, wordt onder andere geïnvesteerd in duurzaamheid, een belangrijk thema voor de Brabantse whiskystokers. Zo is de productie in het Brabantse Loosbroek energie-neutraal en ook de teelt van de brouwgerst wordt duurzaam aangepakt. 

Duurzame kwaliteitswhisky 

De vraag naar deze relatief nieuwe Nederlandse whisky is nu al veel groter dan de jonge onderneming kan leveren. “Dat toont aan dat de consument gelooft in Nederlandse kwaliteitswhisky die op een duurzame en eerlijke manier wordt geproduceerd”, stelt Hurkmans. “Maar omdat whisky tenminste drie jaar en een dag op eiken vaten moet liggen, duurt het nog even voordat we voldoende flessen kunnen vullen om de vraag uit de markt helemaal in te vullen.” Bovendien willen de ondernemers hun whisky graag ouder laten worden dan drie jaar. “Maar die tussenliggende periode moet financieel wel overbrugd worden”, legt Leeger uit. “En dat wordt dankzij deze investeringsronde via Findr nu mogelijk.”

Trotse eigenaren van BUs Whisky; Dennis & Ezra (Afbeelding: Bus Whisky)

Financiële buffer

Twee dagen na de eerste lock-down in maart werd al het eerste contact gelegd met directeur Mark Bankers van Findr om samen een plan te maken. Hurkmans: “Onze boerderij werd bijna 25 jaar geleden getroffen door de varkenspest en die periode heeft mij geleerd hoe ongelooflijk belangrijk het is dat je in crisistijd over een flinke financiële buffer beschikt. Dat is dus het eerste waar ik aan ben gaan werken in maart. De samenwerking met Findr geeft ons nu de zekerheid dat we zowel qua investeringen vooruit kunnen en over voldoende kapitaal beschikken om deze periode te overleven, hoe lang de coronacrisis ooknog gaat duren. Dat geeft rust en ruimte om weer met ondernemen bezig te zijn.”Findr FinanceFinancieringsplatform Findr Finance bemiddelde tussen de whiskystokers en een aantal business angles. “Doel van Findr is om kapitaalkrachtige ondernemers optimaal faciliteren om een zo goed mogelijk rendement te behalen op hun vermogen”, vertelt Bankers. “We brengen hen in contact met ondernemers, zoals Dennis en Ezra, die een volgende stap willen maken in de levenscyclus van hun bedrijf en op zoek zijn naar een geldgever die hun ambities begrijpt om zo een vruchtbare kruisbestuiving te creëren. En het is telkens mooi als dat weer lukt”. 

Tekst: Bus Whisky

Voor meer informatie over Bus Whisky klik hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief